Az elhanyagolt bástya  –  Egy megoldás központú coaching története

Bevezetés:

Ebben az esettanulmányban megismerkedünk Annával, aki ötven évesen jött coaching ülésekre azért, hogy megtalálja a megoldást az életében tapasztalt nehézségekre. Annának egy lánya és egy fia van, akik vidéken és külföldön élnek. Férje sikeres, de sokat dolgozik, és ritkán van otthon. Anna magányosnak érzi magát és úgy érzi, hogy az egyedüllét fokozatosan felőrli. Házassága és szexuális kapcsolata is hűvös lett. Ebben az esettanulmányban felfedeztük Annával együtt, hogy hogyan találja meg a megoldást és építse újjá az elveszettnek hit kapcsolatát.

Probléma felvetés:

Annának egy boldogtalan időszakában történt, hogy elkezdett coachingra járni.

A nő történetét azzal kezdte, hogy tizennyolc évesen Budapestre költözött főiskola miatt egy távoli vidéki városból. Itt találkozott a későbbi férjével, és hamar szerelembe estek egymással. Házasságuk során két gyermekük született, és anyagi szempontból biztos életet éltek. Azonban a gyermekek kirepülése után, valamint a férje elfoglaltságai miatt a nő magányosnak érezte magát, és úgy érezte, hogy nincs senkije.

A nő, aki egykor fiatalon érkezett Budapestre, boldog házasságot kötött, és két gyermeket nevelt, most úgy érzi, elhanyagolt és magányos. A férje felsővezetőként sokat dolgozik, a gyermekek és a testvére is messze laknak. Nincs senki, akivel közösen élvezhetné az élményeket, és úgy érzi, felőrli a magány. A szexuális kapcsolatuk is hűvössé vált, és bár mindketten hűségesek egymáshoz, a nő úgy érzi, hogy kimerül az egyedüllétben.

Folyamat:

Első ülésén nehéz volt Annának megnyílnia, de látta, hogy nagyon figyelek rá és strukturált kérdéseimmel segítem kihoznia magából az érzéseit és gondolatait. Az első ülésen főként panaszkodott, mivel eddig senkinek sem merte elmondani a gondjait, mert úgy érzi, mások csak irigykednének rá. Annyi panasz áradt belőle, hogy a tényleges coaching megoldási lehetőségekre nem is maradt idő.

A következő ülések során a különböző coaching technikákat alkalmaztam, hogy segítsem Annának felfedezni és megérteni érzéseit, valamint megtalálni a megoldásokat a problémáira.

Második ülésen már sikerült megfogalmazni a célkitűzést, amit a későbbiek során sikerült pontosítani, majd cselekvési tervvé kovácsolni.

A második ülésen egy sakktáblás gyakorlatot végeztünk, amelyen Annának el kellett helyeznie magát és családtagjait az asztalon a sakktábla figuráival. A nő magát egy fehér bástyaként látta, míg a gyermekeit fehér futókkal jelképezte. A lánya férje, akit a fekete huszárral ábrázolt, kissé távolabb került. A fekete királyt, ami férjét jelképezte, pedig a legtávolabbi helyre helyezte. Ez a felállás segítette Annát abban, hogy vizualizálja és érzékelje a távolságot és az érzelmi hiányt a családtagok között.

Egy másik ülés során az üres szék modellt alkalmaztam, melyben az üres szék a férje helyét jelentette. Ebben a felállásban segítettem Annának megértetni a férje helyzetét is és érzéseit.

A coaching ülések alatt a gyorsabb eredmény elérése érdekében a fókusz a megoldásokra és a fejlődésre irányult. Ennek érdekében több eszközt is bevetettünk, úgy mint a minél előbbi célkitűzés, ehhez kapcsolódó erőforrások felfedezése, valamint a skálázás és a csoda- kérdések.

Megoldásközpontú megközelítés:

A coaching során a fókusz Anna erőforrásaira és lehetőségeire irányult. Az első ülés során figyelmesen hallgattam a nőt, megerősítve őt abban, hogy érdekel és támogatom, hogy elérje a céljait. Az ülések során a nő elkezdett felfedni olyan érzéseket és gondolatokat, amelyeket másoknak nem tudna elmondani, mert féltékenységgel és irigységgel válaszolnának rá. Ez segített a nőnek abban, hogy felismerje és elfogadja a saját érzéseit.

A coaching folyamán Anna felfedezte, hogy képes kezelni a magány érzését, és újraépíteni a kapcsolatokat. Elkezdett aktívabban keresni közösségi tevékenységeket, mint például színházlátogatások és koncertek. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy új embereket ismerjen meg és megerősítse a szociális kapcsolatait. Emellett a coaching segített neki megerősíteni a hűségét a férjéhez és a vágyát, hogy újraélessze a kapcsolatot. Kereste azt a megoldást, amely új lehetőségeket mutatott házasságuk új alapokra helyezésében.

Következtetés:

Annának sikerült megtalálnia a megoldást és újraépítenie az elveszett kapcsolatot az életében. A coaching folyamatában ráébredt arra, hogy a boldogság belülről fakad, és hogy ő maga felelős a saját életéért. A férjével folytatott őszinte beszélgetések és közös programok segítettek neki megerősíteni a kapcsolatukat. Anna újra találkozott saját szenvedélyeivel és megtanulta, hogyan építsen ki tartalmas és boldog életet az egyedüllétben is.

Ez az esettanulmány azt mutatja, hogy a coaching segítségével az egyén megtalálhatja a megoldásokat és a szükséges változtatásokat az életében. A cél az, hogy felismerjük a saját erőforrásainkat, szembenézzünk a kihívásokkal, és megtaláljuk azokat a lépéseket, amelyek boldogságot és kiegyensúlyozottságot hoznak az életünkbe.