Te mennyire ismered magadat?

Az önismeret legegyszerűbben megfogalmazva, arra a kérdésre ad választ, hogy ki vagy te, és milyen vagy te.

Az emberi személyiség és önazonosság mély és megfejthetetlen, amit felfedezni és megérteni egy életen át tartó kihívást jelent. Az önismeret, az én-kép és a személyiség fejlődése a genetika, a környezeti hatások és a személyes tapasztalatok összetett együtteséből ered. De mennyire vagyunk pontosan tisztában a saját természetünkkel? Vajon a genetikai örökség, a környezeti hatások vagy saját választásaink dominálnak az identitásunk kialakulásában?

A mai rohanó világban, ha sikereket akarunk elérni, nem érünk rá egy életen át megfejteni magunkat. Aki előbb kapcsol, hamarabb tesz lépést önmaga megismerésére, hamarabb kerül barátságba saját magával, elfogadja magát olyannak amilyen, ezáltal az élete kiegyensúlyozottabbá válik.

Már a csapból is az folyik, hogy legyél boldog, sikeres, elégedett, és motivált. Nem mondom, hogy ez hülyeség, de egy ilyen állapot, hogy minden egyszerre megvalósuljon, talán csak a romantikus lányregényekben van. De ha mégis megpróbálod, nem veszíthetsz semmit. Ennek az önismeret az alapja, a kezdete, mert magadról kell tudnod, hogy ki vagy és mit is szeretnél, és mire vagy alkalmas.

Az interneten számos személyiségteszt található. Kezdheted ezekkel is. Elmehetsz asztrológushoz, egy szakszerű asztrológiai felmérés meglepőek tudnak lenni, nagy segítséget adhat ez is. Vagy ott van a számmisztika, vagy az általam nemrég felfedezett kronobiológia, mindenhol egy kicsit többet tudsz mag magadról. De ne feledd, bármit felfedezel, megismersz magadról, az nem jelenti, hogy rosszabb vagy jobb vagy másoknál, hanem csak más vagy. A legtöbb személyiségtesztek tipizálnak, bizonyos szempontok alapján kategorizálnak, de az életünk változhat, és vele együtt változhatunk mi is.

Nekem a sok módszer közül az eddig még nem említett ENNEAGRAM jött be. Hogy miért? Röviden elmondom.

Az enneagram abban különbözik más személyiségtipológiától, míg más személyiségtípusoknál az életünk során lehet átjárás az egyikből a másikba, az enneagram olyan karaktertípust ír le, amely az életünk során állandó nem megváltoztatható. Az ember karaktere nem egy statikus állapot, tud fejlődni, akár visszafejlődni is, de csak a karaktertípusán belül. Az enneagramnak pont az a fontos tanítása, hogy megismerve karaktertípusunkat, ne azt mondjunk, hogy ilyen vagyok, nincs mit tenni, mert akkor bekerülünk egy mókuskerékbe, egy állapotszint körül forgunk. Az enneagram utat mutat a fejlődés irányába, ami végül is az életünk célja. Az önismétléssel nem a fejlődés lehetőségét éljük meg, hanem a már megszokott, akár a rossz szokásainkat ismételjük újra és újra. Az életünk célja a fejlődés, és ha önmagunkat jobbá tesszük, ez által a világ is kicsit jobbá válik.

Az Enneagram nem csak rámutat arra, ahogyan működünk, ami fogva tart, hanem kiutat és irányt ad, felszabadít a kötöttségektől, segít másképp tekinteni önmagunkra és embertársainkra. Nem csak azt fedi fel, hogy milyenek vagyunk, hanem azt is, hogy merre tudunk tovább fejlődni. Egyetlen karakterrel rendelkezel, az kísér végig az életeden. Abban tudsz fejlődni, integrálódni, abból tudod megélni a teljességet. Az enneagram konkrét, igaz és átlátható eszköz. Tiszta játékszabályokkal működik, könnyen megismerhető és elsajátítható.

Az enneagram karakteredet nem a tetteid határozzák meg, hanem a mély, belső indíttatásod, motivációd!

Az ember karaktere, az ÉN kialakulása gyermekkorban kezdődik, a 3-5 éves korban. A kisgyermek 3 éves korában szembesül azzal, hogy a környezet már kezd elvárni tőle bizonyos dolgokat. 5 éves korára ki is alakul a karakter, ami nem más, mint viselkedési forma, viselkedési minta, majd 7 éves korára ez teljes mértékben rögzül is, életét e szerint fogja élni. Megváltoztatni nem lehet. A karakter típusunk életünk hetedik évére kialakul, ebből kilépni nem tudunk, de a személyiség karakterünkön belül dinamikus változtatásokat érhetünk el.

De ne feledd, egyik típus se jobb a másiknál, mindegyiknek megvannak a maga erősségei, gyengéi.

Összességében el lehet mondani, hogy az emberi természet nem egyetlen forrásból táplálkozik. A genetika és a környezet együttesen befolyásolják, de a személyes tapasztalatok, az önismeret és az egyéni választások is meghatározzák azt. Az önmegismerés és a személyiség megértése sosem áll meg, de fontos egy kiindulópont, amihez az enneagramnál jobbat még nem találtam.

Ha szeretnéd megismerni az enneagramot, ha kíváncsi vagy karaktertípusodra, ajánlom, hogy kattints az oldal tetején lévő „Önismeret” fülre, ott az oldal alján lehetőség van egy teljes enneagram elemzés megrendelésére.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!