Téged mi motivál?

Minden embernek vannak vágyai, elképzelése, hogy mit szeretne, de általában sokaknak ez sosem valósul meg. Másoknak meg szinte minden. Mi ez a két csoport közti különbség?

Sokan mondják, hogy ezt szeretnék, meg az lenne a jó, de cselekedni érte már nem tesznek semmit. Ahogy a viccben, amikor az ember imádkozik az Istenhez, hogy legyen ötös találata a lottón. Már sokadik alkalommal imádkozik, de mindig eredménytelenül, mikor az égből megszólal egy öblös hang: Ember, legalább vegyél egy lottószelvényt!

Persze egy lottószelvény vásárlása után is szinte nullával egyenlő az esélye annak, hogy ötösünk legyen. Ezért a vágyainkat úgy alakítsuk, hogy az reális, elérhető legyen. Legyen az konkrétan megfogalmazva, mert nem elég azt mondani, hogy szeretném magam jól érezni. Amikor a vágyainkat megfogalmazzuk, akkor nem árt az időt is meghatározni.

Ha már van célunk, akkor mi az, ami előrébb visz a siker érdekében? Ez a motiváció!

A motivációt általában két fő kategóriába soroljuk: belső és külső motivációkra. A külső motivációk olyan tényezők, amelyek külsőleg hatnak ránk, például jutalmak, büntetések vagy elismerés. Ezek rendszerint egy rövid ideig tartó elköteleződést eredményeznek. Ellenben, a belső motivációk olyan erőket jelentenek, amelyek belülről fakadnak. Ezek a motivációk hosszú távon tarthatók, és gyakran mélyebb értelmét hordozzák annak, amit csinálunk.

A belső motiváció alapja lehet a szenvedély, az érdeklődés és az értékrendünk. Amikor olyan tevékenységeket folytatunk, amelyek örömet okoznak nekünk, és együtt vannak az értékeinkkel, akkor gyakran találjuk magunkat rendkívül motiváltnak és elkötelezettnek. Például egy művész szenvedélye a festészet iránt lehet az alapja annak, hogy órákon át képes fáradozni egy festményen anélkül, hogy a jutalmakra gondolna.

Az érdeklődés is erős motivációs tényező lehet. Amikor valami kihívást és érdekes lehetőséget találunk, hajlamosak vagyunk magunkat mélyebben belevetni a tevékenységbe. Az érdeklődésünk arra sarkall, hogy tanuljunk és fejlődjünk, és időről időre új célokat tűzzünk ki.

Az értékrendünk is meghatározza a motivációinkat. Ha valami összhangban van az értékrendünkkel, akkor nagyobb valószínűséggel teszünk meg olyan dolgokat és gyűjtjük hozzá az erőnket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elérjük azt.

Az emberi motiváció tehát sokkal több, mint egyszerű vágyakozás vagy célok kitűzése. Az érdeklődés, a szenvedély és az értékrendünk határozza meg azt, hogy mi fog minket igazán mozgatni az életünk során. Ezért is fontos, hogy mélyen megismerjük önmagunkat és az értékeinket, mert könnyebben megtalálhatjuk azt, ami valóban motivál minket, és hosszútávon boldogabb és kielégültebb életet élhetünk.

Neked mi a motivációd? Téged mi motivál?

A coaching nemcsak a cél felismerésében segít, hanem a motiváció fenntartásában és megerősítésében is kulcsszerepet játszik. A coaching és a motiváció között szoros kapcsolat van, és a coaching hatékony eszköz lehet annak segítésére, hogy az emberek megtalálják és megerősítsék motivációjukat.

Ha úgy gondolod, hogy egy kis segítség kell, a motivációd megerősítésében, akkor bátran fordulj egy coachhoz. Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!