Az élet értelme

Az élet értelme egy személyes és filozófiai kérdés, és a válasz változhat az egyén értékrendjétől és meggyőződéseitől függően. De a mai kusza világban, amikor közel, távol háborúk törnek ki, közelünkben lévő országokban egyre több a halálos terrortámadás, sokan feltesszük a kérdést, hogy miért. Mi értelme van az egésznek. Szerintem, minden normális ember minden porcikája tiltakozik ez az erőszakhullám ellen.

A múltkori blog bejegyzésben azt a kérdést tettem fel: „Neked mi a célod?”. Lehet-e cél másik ember életének kiirtása? Van ennek értelme? Milyen lelke lehet annak az embernek, aki csecsemőket fejez le? De nem szeretném ezt a sok szennyet felsorolni, amiket nap, mint nap láthatunk a hírforrásokból.

Nem régiben egy barátom halálra írt írásomban a következőket írtam: Van egy mondás, nem mindegy, hogy az életed telik vagy múlik. A keletkezés és az elmúlás a két végpont, de nem mindegy, hogy a két végpont között mulatjuk az időt, vagy töltjük, feltöltjük azt a bizonyos edényt, amit hátrahagyunk az életünk végén. Amikor az idő telik, az embernek lehetősége van tanulni, fejlődni, növekedni és alkotni.

Ha így éljük az életünket, akkor a rombolás, amit korábban írtam, nem fér bele ebbe a bizonyos edénybe. Ezekkel a szennyekkel csak a pöcegödröt tudjuk tölteni, és az nem emberhez méltó életre vall.

Úgy érzem, ha erre a negatív világra gondolok, szebben nem tudnám kifejezni az ember életének értelmét, mint amit Szent Ferenc imájában megfogalmazott.

Uram, tégy engem a te békéd eszközévé,

ahol gyűlölet lakik, oda szeretet vigyek,

ahol sértés, oda megbocsátást,

ahol széthúzás, oda egyetértést,

ahol tévedés, oda igazságot,

ahol kétely, oda hitet,

ahol kétségbeesés, oda reményt,

ahol szomorúság, oda örömet.

Uram, add, hogy inkább én igyekezzek vigasztalni,

mint hogy vigaszt várjak.

Inkább én törekedjek másokat megérteni,

mint hogy megértést óhajtsak.

Inkább szeressek,

mint hogy szeretet igényeljek.

Mert önmagunkat elfelejtve találjuk meg magunkat.

Ha megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot.

Ha meghalunk, akkor ébredünk az örök életre.

Persze tudom, a hétköznapi életben, nem gondolkodunk ilyen fennkölten, az anyagi világ sok felé elvonja a figyelmünket. Valójában az élet értelme és célja személyes és egyedi. Az egyik ember élete célja lehet az, hogy boldog családot alapítson, míg mások élete célja a tudományos kutatás vagy a művészetek területén való kreatív kibontakozás lehet. Az élet célja lehet az, hogy másoknak segítsünk, vagy, hogy egy globális problémát megoldjunk. Az élet értelme a személyes választások és értékek eredménye. De ne felejtkezzünk el arról az edényről, amit töltenünk kell, hogy az életünk végén legyen mit felmutatnunk.

Ha úgy gondolod, hogy egy kis segítség kell, hogy az életed értelmét te is megtaláld, akkor bátran fordulj egy coachhoz.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!