Találd meg a lelked útját

Napokban olvastam az alábbi idézetet, ami elgondolkodtatott: „Az az eszme, hogy az ember szabadnak és egyenlőnek született, egyszerre igaz és félrevezető: minden ember másnak született s éppen akkor veszíti el társadalmi szabadságát és egyéni autonómiáját amikor arra törekszik, hogy másokhoz hasonlóvá váljék.” David Riesman: A magányos tömeg 404. oldal

Minden ember a világon Én-nek nevezi magát. Vagyis a világ tele van sok milliárd egy Énnel. Minden ember egy Éniség. Vagyis a világot sok milliárd Egyéniség lakja.

Szintén ezen a héten került kezembe Grandpierre Atilla (nem elírás a könyv Atilla néven jelent meg) Lélek és a Világegyetem – a lélek újjászületése című könyve. Ebből idéznék pár mondatot.

„A lélek személyiségünk. Természet adta alapja, az az eleven teremtőerő, amely életünk átélésre és irányításra hivatott.”

„Az anyagi világra irányuló modern világban lelkünk világa ismeretlen maradt, az érthetetlen, vagy jelentéktelen dolgokkal egy kalap alá került. Pedig a lélek az ember legnagyobb erőforrása. A lélek óriási, boldogító világ, egész sor saját minőséggel, céllal, értelemmel. A lélek életünk átélése.”

„Ha nem tudunk igazán lelkesedni valami iránt, akkor nem mozgósítjuk érte lényünk teljesebb, mélyebb képességeit.”

Az kérdés, hogy a világ sok milliárd egyénisége között az én lelkem, hogy találja meg a saját útját, ami rám jellemző és önazonos velem. Mert minden emberben megtalálható az önazonosság, ami csak rá jellemző. Sok önismereti tréning ismerhető, amik nagy segítséget adnak az önismeretben. Ezek bizonyos szempontok alapján csoportosítják a sok-sok egyén egy kategóriába. Ami nem azt jelenti, hogy csak az a pár kategorizált típusú ember él a földön, hanem abban segíti az egyént, hogy ezen belül hogyan tud az egyén lelke kiteljesedni. Az ember lelke adja a belső motivációt. Az egyénnek meg kell találnia a belső motivációját, hogy megvalósíthassa az álmait és elérje céljait.

Újra idéznék Grandpierre Atilla könyvéből: „A lélek egész világunkat megvilágító fénye nélkül életünk aprópénzre váltva vész el a szürke mindennapokban. Életünk nem más, mint az, amit lelkünk világából megvalósítunk. A lélek szépsége, ereje az, ami kiteljesíti, kerekké teszi az életünket. A lélek tetteink végső mozgatórugója. És ez a végső mozgatórugó örök, mert a Természettől való. Ha lemondunk arról, hogy megértsük lelkünk örök mivoltát, ezzel elvágjuk magunk előtt az utat, hogy felfedezzük életünket igazi, természetadta fényében. Nem minden igaz, amit ma annak hiszünk. Ha az életünkről, a lelkünkről van szó, ennek, akárhogy is, de a végére kell járnunk. Ez az út nem könnyű, mert az élet hatalmas, rendkívül mély titok, amely egyenesen elvezet a végső kérdésekhez.”

A coaching is egy hatékony eszköz lehet ezen az úton. Egy coach segít abban, hogy felfedezzük az erősségeinket, felismerjük a korlátainkat, és támogasson minket a céljaink elérésében. A coaching szemléletmód segít abban, hogy strukturáltan és tudatosan haladjunk előre az önismeret és a célok felé vezető úton.

Ha úgy gondolod, hogy egy kis segítség kell, hogy elindulj azon az úton, amelyen megtalálhatod a lelked útját, akkor bátran fordulj egy coachhoz.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!