Élj a jelenben

„Az élet pillanatokból áll, és ezeket a pillanatokat kell megragadnunk.” – Paulo Coelho

A jelenben lenni azt jelenti, hogy teljes figyelmünkkel a pillanatban vagyunk. Nem aggódunk a múlt miatt, és nem aggódunk a jövő miatt. A figyelmünket a jelenben tapasztalható dolgokra összpontosítjuk, legyen az egy beszélgetés, egy séta a természetben, vagy egy egyszerű csésze kávé.

Az „élj a jelenben” kifejezés olyan szemléletmódot jelent, amely arra ösztönöz, hogy a figyelmünket és tudatosságunkat a jelen pillanatra irányítsuk. Ez azt jelenti, hogy ne engedjük, hogy a múlt vagy a jövő aggodalmai elvonják a figyelmünket az aktuális pillanatról.

Sokszor beleragadunk a múltba, azon rágódunk, amit már nem tudunk megváltoztatni. Ha nem tudjuk megváltoztatni, akkor a múltból tanulni kell. A jövő még előttünk áll, nem tudhatjuk, hogy mi vár ránk, ezért aggódni sem érdemes. Da ha a jelenünket jól éljük meg, a jövőnk útja is jó irányba megy.

Fontos, hogy tudatosan és teljesen jelen legyünk az adott pillanatban, elfogadjuk azt, ami éppen most történik. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy jobban élvezzük az életet, mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal és önmagunkkal, valamint hogy teljesebben éljük meg az élet minden apró örömeit és lehetőségeit.

„Élj a jelenben” gondolatot gyakran kapcsolják össze a mindfulness-szel és a coachinggal, mivel mindkettő középpontjában az önismeret, a fejlődés és az aktív részvétel áll.

A mindfulness vagy tudatos jelenlét azt jelenti, hogy figyelmet fordítunk a jelen pillanatra, elfogadjuk azt olyannak, amilyen, és tudatosan irányítjuk figyelmünket a jelenben zajló dolgokra. Ez nem csupán az érzékeinkre és külső ingereinkre való figyelem, hanem a belső gondolatokra, érzelmekre és reakciókra való tudatos odafigyelés is.

A coaching pedig egy olyan folyamat, melyben a coach segít az ügyfélnek saját céljai meghatározásában és elérésében. A coaching gyakran segíti az embereket abban, hogy rájöjjenek saját erősségeikre, értékeikre és céljaikra, esetleg segít nekik átlépni az esetleges korlátokat vagy akadályokat.

A coaching és a mindfulness kombinációja megerősít egy olyan gondolkodásmódot, hogy az emberek aktívan részt vegyenek az életükben, tudatosan döntsenek és cselekedjenek a jelen pillanatban, és képessé váljanak a személyes fejlődésre és a változásra. A tudatos jelenlét és a coaching összekapcsolása egy olyan erőforrás, amely segít az embereknek megtalálni saját útjukat, és teljesebb életet élni.

Az „élj a jelenben” nem egy pillanatnyi állapot, hanem egy életmód. Ha gyakorolod, akkor egyre könnyebben és természetesebben fogod tudni megtapasztalni a jelen pillanatot.

Ha úgy gondolod, hogy egy kis segítség kell a tudatos jelen megélésében, akkor bátran fordulj egy coachhoz.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!