Miért éppen enneagram?

Már írtam az enneagramról korábban „Te mennyire ismered magadat?” címmel, ezért most nem ismételni szeretném magam, hanem újabb tényeket, felismeréseket szeretnék megosztani a szerintem az egyik legjobb önismereti típustanról.

Először is egy személyes megjegyzést, hagy tegyek. Amikor először olvastam az enneagramról, és eljutottam odáig, ami az én karakteremről szólt, szinte felkiáltottam, „ez pontosan én vagyok”. Most, már gyakorolva az enneagramot, másoknak elkészítve az ő karaktertípusát, volt, akire ugyanezt a hatást keltette, mint rám, másnak meg kétségei támadtak. Persze egyszerű úgy alkalmazni azokra, akik tisztán egy típusba tartoznak, másabb azokra nézve, akik különböző „szárnyakkal” rendelkeznek, és az sem mindegy, milyen szinten áll az illető a karaktertípusán belül. Ha ezeket figyelembe vesszük a fő kilenc karaktertípust kibontva rengeteg változat létezik, hiszen nem vagyunk egyformák, nincs is két egyforma ember a földön.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bármelyik típustant nézzük az adott kategóriákban felsorolt tulajdonságok, szokások, érzések nem mindegyike passzol minden emberre, de jellemzően a felsoroltak közül sokat felismer a saját kategóriájába tartozó személy. Ahogy a többi típustanra igaz ez a megállapítás, természetesen az enneagramra is így van.

Akkor lássuk, amit a címben is megadtam: Miért éppen enneagram?

Az Enneagram egy ősi, mélyen gyökerező rendszer, melynek eredete több ezer évre nyúlik vissza. Számos modern pszichológiai és személyiségfejlesztési módszerrel ellentétben az Enneagram egy olyan eszköz, amely nem csak a viselkedési mintákat írja le, hanem a belső motivációk és a gondolkodásmód alapján is csoportosítja az embereket.

Az Enneagram nem csupán a személyiségtípusok leírását tartalmazza, hanem egy olyan útmutatást is nyújt, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy felfedezzék saját magukat, és fejlesszék a kapcsolataikat másokkal. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek felismerjék viselkedési mintáikat és azok hátterében meghúzódó gyökereket, így lehetőséget adva a személyes fejlődésre és az önismeret elmélyítésére. Ha már ismerjük a típusunkat, tudjuk, hogy mi motivál minket, láthatjuk, hogy az emberi fejlődésünkben milyen szinten állunk, és hova tudunk még fejlődni.

Az Enneagram egyre inkább vonzóvá válik az emberek számára, mert nemcsak eszköz az önismeret és személyiségfejlesztés terén, hanem mélyebb megértést és együttérzést is teremt az emberek között. Segíti az embereket abban, hogy ne csak önmagukat, hanem másokat is jobban megértsék, ezáltal elősegítve az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatok kialakítását.

Végül is, az Enneagram olyan komplexitást és gazdagságot hordoz magában, amely lehetőséget kínál az embernek arra, hogy folyamatosan fejlődjön és mélyedjen el a saját belső világában. Ez az eszköz nem csupán egy átmeneti divathóbort, hanem egy olyan értékes eszköz, amely hosszú távon is segíthet az embereknek a személyes növekedésben és az életük jobbításában.

Ha szeretnéd megismerni az enneagramot, ha kíváncsi vagy karaktertípusodra, ajánlom, hogy kattints az oldal tetején lévő „Önismeret” fülre, ott az oldal alján lehetőség van egy teljes enneagram elemzés megrendelésére.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!