Év végi elszámolás az életünkben

Véget ért a karácsony, ami a mi kultúrkörünkben a szeretet ünnepe, s azok, akik a szeretteik körében ünnepelhették, boldogan tekintenek vissza az elmúlt napokra. Akik valami ok miatt nem lehettek azok között, akiket a legjobban szeretnek, hiányérzettel és azzal a reménnyel tekinthetnek előre, hogy a jövőben jobban alakul a karácsonyuk. Kívánom, a jövő karácsony mindenkinek úgy sikerüljön, ami neki a legjobb.

Karácsonyt követően pár nappal elérkezik a szilveszter. Ilyenkor sokakban felmerül, hogy visszatekintsenek a hátuk mögé hagyott évre, és értékeljék az elmúlt évet. Számadást végzünk az elmúlt időszakról, áttekintjük az elért eredményeket, és azt, amit nem sikerült elérni, valamint felmérjük a váratlan eseményeket, amik befolyásolták az életünk folyását. Ez a pár napos időszak lehetőséget kínál arra, hogy mélyebben megvizsgáljuk életünk különböző területeit, és reagáljunk mindarra, ami megtörtént, és ami még előttünk áll.

Szilveszter napja nem ünnepnap a naptárban, mégis fontos az életünkben. A vállalkozások többségében ez a mérlegforduló napja, ők ilyenkor végzik a nagyleltárt, ők is összegzik a hátrahagyott év eredményeit.

Az egyén számára is fontos időszak az év végi elszámolás, amely segíthet bennünket abban, hogy átgondoljuk az életünket, és meghozzuk a szükséges változtatásokat. Ez egy lehetőség arra, hogy ünnepeljük a sikereinket, és tanuljunk a hibáinkból. Ez nem csak egy nyes leltár, ahol számszerűsítjük a végeredményt, hanem inkább egy szellemi gyakorlat, amely segít átlátni életünk különböző dimenzióit, fejlődésünket és lehetőségeinket.

Nagyon fontos nézőpont az egyéni fejlődésünk és személyes növekedésünk elemzése. Kérdéseket tehetünk fel magunknak: – Hogyan változtunk az elmúlt év során? Miben fejlődtünk? Milyen kihívásokkal néztünk szembe, és hogyan tanultunk belőlük? Az életszakaszok, a tanulás és a személyes fejlődés mind-mind olyan területek, amelyeken végig gondolhatunk az év végén.

Az év végi elszámolás során érdemes őszintének lenni magunkkal, és szembenézni a hibáinkkal is. Azonban fontos, hogy ne ítélkezzünk magunk felett, hanem a tapasztalatokból tanuljunk, és keressünk válaszokat arra, mit kell tennünk ahhoz, hogy a jövőben ezeket a hibákat ne kövessük el.

Ha már felmértük az eredményeket, a jó és a rossz eseményeket, fontos, hogy átgondoljuk azokat olyan szempontból, mit tanítottak nekünk és mire formáltak bennünket. Ezután jöhet, a divatos szófordulattal, az újratervezés. Tekintsünk a jövő felé, vegyük számba milyen új célokat szeretnénk kitűzni a következő időszakra? Hogyan tervezzük meg ezek elérését, és milyen lépéseket tehetünk meg céljaink megvalósítása érdekében?

Az év végi elszámolás alkalom arra, hogy hálásak legyünk mindazért, amink van, és azokért az emberekért, akik megosztották velünk az évünket. A hála és a pozitív hozzáállás segít előremozdulni és új lendületet ad a következő évnek.

A coaching során lehetőség adódik, röviden, de mélyebben visszatekinteni az elmúlt életedre, átgondolni, megbeszélni, és jövőt tekintve olyan célokat kitűzni, amik reálisak, konkrétak, vonzóak, viszonylag rövid idő alatt elérhetőek és az ítélőképességed alapján mérhetőek is. Ezért ajánlom egy coach igénybevételét.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!

A teljes írás helyét megtalálod a hozzászólásoknál.