Nem találom a helyem a világban

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, nem találod a helyed a világban? Ne ijedj meg, nem te vagy az első és biztos, hogy nem is az utolsó ember, akinek ilyen gondolatai támadnak. De miért is van ez?

Könnyen mondhatjuk, hogy ez egy tipikus életközépi válság megnyilvánulása. Ez igaz is lehet, de sokan már korábban, vagy később (is) kerülnek ilyen állapotba. Okokat keresve sok indokot lehet találni, az egy hosszabb írás tudná bővebben kimutatni, most csak lássunk néhány általános felvetést.

Igen, talán a legáltalánosabb, az életünk közepén, amikor kiröpülnek a gyerekek, üressé válik a lakás, és tán vele együtt az életünk is. Sokan mondják, mondjuk, hogy nem csak a gyerek az életünk értelme, ez így is van, de egy hosszan tartó, vagy húsz évig tartó feladatunk szűnik, illetve lazul meg. Legtöbben nem vagyunk felkészülve arra, hogy mi lesz ezután.

Más okok is közrejátszhatnak a bizonytalanságunkban. Lehet ez az értéktelenség érzése, nem érzi az ember, hogy értékes maga, vagy amit csinál. Az érzés gyakran társul belső bizonytalansággal.

Egy korábban kitűzött cél teljesülése, és az új cél hiánya. Az érzés gyakran társul céltalanság érzéséhez, mintha nem tudnánk, hogy mit akarunk elérni az életben.

Most csak néhány kiragadott példát hoztam fel, ami hozzájárul ahhoz, hogy nem találjuk a helyünket. De lássuk a kiutakat.

Az első lépés a keresésben talán az önismeret és az önvizsgálat. Mi az, ami valóban fontos számunkra? Milyen értékek irányítják az életünket, és milyen célok felé tartunk? Ezek a kérdések segíthetnek megérteni, hogy miért érezzük úgy, hogy nem találjuk a helyünket. Talán elfelejtettük a valódi szenvedélyeinket vagy éppen a külső elvárásoknak próbálunk megfelelni.

A második lépés a belső béke megtalálása. Gyakran azért érezzük magunkat elveszettnek, mert állandóan külső tényezők, elvárások hatása alatt vagyunk. A belső csend és nyugalom megtalálása segít abban, hogy tisztábban lássuk, mire van szükségünk és mi az, ami valóban boldoggá tesz bennünket. Meditáció, rendszeres idő magunkra, vagy akár egy személyes napló vezetése mind olyan eszközök lehetnek, amelyek segítenek ezen az úton.

A harmadik lépés a változás irányába való elmozdulás lehet. Ha rájövünk, hogy valami nem stimmel az életünkben, és nem találjuk a helyünket, nem szabad félni a változástól. Lehetséges, hogy új utakat kell keresnünk, új kapcsolatokat kell kialakítanunk, vagy éppen új készségeket kell elsajátítanunk. A változás folyamata nem mindig könnyű, de az az érzés, hogy a saját utunkat járjuk, és valódi értelmet találunk az életünkben, megéri a fáradságot.

Összességében, amikor azt érezzük, hogy nem találjuk a helyünket a világban, az egy lehetőség is lehet arra, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat és megtaláljuk azokat az elemeket az életünkben, amik valóban fontosak számunkra. A keresés során talán ráébredünk, hogy a helyünk nem egy fix pont a térképen, hanem a belső harmónia és boldogság érzése, ami bárhová elkísér minket az életünk során.

Ha segítség kell a kilábalásban, az új utak, célok megtalálásában, nyugodtan keres fel egy coachot. Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!