Hadd főzzek ma magamnak

Eszembe jutott egy ősrégi Bergendy együttes dal, ami adta az ötlete a címnek. Ne ijedjen meg senki, nem egy gasztronómiai írás következik, még receptet sem ajánlok. Mivel minden írásom végére eljutok a coachinghoz, és a coach nem ad tanácsot, csak meghallgat és kérdéseivel rávezeti az ügyfelét, hogy megtalálja magában a megoldást a problémájához.

Szóval engedjük meg, hogy mindenki főzzön magának, és a legjobb, ha azt főzi, amit szeret. De eszembe jutott egy magyar mondás: “Edd meg, amit főztél!”

Itt már kezd komollyá válni, hogy mit főzzek magamnak, mert, ha már főztél, azt edd is meg! Átvitt értelemben, vállald fel a felelősséget a saját döntéseidért és cselekedeteidért. A szólás nemcsak az evésre utal, hanem az önismeret és a felelősség fontosságára is rámutat.

A felelősség vállalása az önismeret útjának kulcsa. Az ember, aki hajlandó elfogadni és megérteni saját cselekedeteinek következményeit, képes mélyebb szinten megismerni önmagát. A spirituális élet, ahol az egyén kapcsolatba lép saját belső valójával vagy magasabb erővel, összefonódik a felelősség érzésével. A pozitív gondolkodás pedig segíthet az elfogadásban és az építő megközelítésben a nehézségekkel szemben.

Az életünk során főzünk, azaz döntéseket hozunk és cselekszünk. Azt, hogy elfogadjuk-e és megeszünk-e, amit főztünk, az az elkötelezettségünket és felelősségvállalásunkat tükrözi. A nehézségekkel és kihívásokkal szemben való pozitív hozzáállás segít abban, hogy ne csak elfogadjuk, hanem élvezzük is a saját készítésű ételünket, azaz az életünket.

Minden döntés, minden cselekedet egy-egy falat ebből az ételből, és mindennek megvan a saját íze és következménye. Az „Edd meg, amit főztél” nem csupán szófordulat, hanem életfilozófia is lehet. Vállaljuk felelősségünket az életünkért, ismerjük meg önmagunkat, és fogadjuk el a saját készítésű ételt – így találhatjuk meg az örömöt és értelmet az életünkben.

Mi van akkor, ha az étel nem sikerül? Az „Edd meg, amit főztél” elve még akkor is érvényes, amikor az ételünk, azaz az életünk nem úgy sikerül, ahogyan terveztük vagy vártuk. Amikor valami nem úgy alakul, mint ahogyan szerettük volna, az lehetőséget teremt az önreflexióra, tanulásra és növekedésre. Az életünkben, még ha furcsám is hangzik, szükség van kudarcokra is, mert így tudunk igazán különbséget tenni a „jó étel és a rossz étel” között. Fontos felismerni, hogy a hibák és nehézségek nem csupán visszalépéseket jelentenek, hanem lehetőséget is kínálnak a javulásra és a tanulásra.

Összességében „Edd meg, amit főztél” filozófia arra ösztönöz, hogy elfogadjuk és élvezzük saját életünket, még akkor is, ha az nem tökéletes. Mindig van kiút, mindig van lehetőség fejlődni.

Ha úgy gondolod, hogy „jobb szakács” szeretnél lenni, az életedben több legyen a jobban sikerült „étel”, és ehhez segítséget keresel, ajánlom, keres egy coachot, aki segítségedre lesz.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!